Tuesday, March 22, 2005

Mozilla Vakfı, Mozilla’yı Artık Geliştirmeyecek

Mozilla.org sitesinde yapılan bir açıklamada Mozilla Kurumu, 2003 yılında adı FireFox olan yeni sürüm tarayıcının yapılması için planlarını uygulamaya koyduklarını söyledi.

FireFox’un yapılmasındaki amaç Mozilla paket programındaki entegre e-posta programını ve HTML editörünü yazılım paketinden çıkartmaktı. FireFox, Mozilla Suite ile aynı kod tabanından üretildi ve aynı “Gecko” işlem motorunu kullanıyor.

Mozilla tarayıcısının son versiyonunun kod adı “Seamonkey” ve şu an 1.7.5 evresinde. Mozilla Kurumu 1.7.6 versiyonunu önümüzdeki birkaç hafta içinde çıkarmayı planlıyor ve bu, yazılımın son resmi sürümü olacak.

Bu tarayıcının yeni versiyonunun çıkarılmasına karar verildiği zamanlarda Mozilla Kurumu, 1.7.x serilerini geliştirmek ve desteklemek istediğini ve bir takım müşterilerinin ve ticari dağıtımcıların bu yazılımı kullanmak istediğini söylemişti. Ayrıca geçen yılın sonlarına doğru yazılımın 1.8.x beta sürümleri çıkmaya başlamıştı ve bu nedenle bir çok kişi Mozilla Suite gelişiminin devam edeceğine inanmıştı.

Mozilla.org sitesinde yayınlanan açıklamada, “Seamonkey 1.8’in devam eden alfa ve beta sürümleri Mozilla Kurumu’nun 1.8 versiyonunun son sürümünü çıkaracağı yolunda bir beklenti oluşturdu. Bunu planlamıyoruz. 1.8 sürümleri kendi test amaçlarımız için yapıldı. 1.7.x serisi sürümler Mozilla Kurumu tarafından çıkarılacak son uzun ömürlü ve desteklenen yazılımlar olacak. Şüphesiz ki 1.8 alfa ve beta sürümleri, Mozilla Kurumu’nun 1.8 ürün serisini çıkarıp çıkarmayacağı ile ilgili bazı yanlış anlamalara yol açtı.” denildi.

Açıklamada aynı zamanda geliştirmecilerin 1.8 serileri üzerinde harcadıkları zamana da değinildi. Mozilla.org, “Bu bizim yaptığımız büyük bir hata oldu. Bu katılımcılar, bizden memnun kalmamaları konusunda haklılar. Sadece özür dileyebiliriz ve özür dilemenin hatayı düzeltmediğinin de farkındayız.” dedi.

Mozilla’nın yeni tarayıcısının ulaşmış olduğu başarı düzeyi ve altyapı ve kaynaklar konusunda ortaya çıkan gereklilikler, Mozilla Suite yazılımının yeni versiyonlarının yapılmaması yönündeki kararın nedenleri arasında görülüyor. (Buna rağmen Mozilla Kurumu başkanı Mitchell Baker, yaptığı bir açıklamada bu kararları için herhangi bir sebebi açıkça ileri sürmedi.)

Fakat, Boris Zbarsky önderliğindeki yaklaşık 10 geliştirmeci, Mozilla Suite yazılımının sonu hakkındaki resmi açıklamadan hemen önce Mozilla Kurumu’na yönelik bir açık mektup yayınladı.
Mektupta, “Bu mektuba imzalarını atan bizler, SeaMonkey’nin geleceği hakkında şu an ortada olan belirsizlik konusunda endişeliyiz.” denildi.

Mektup, grubun projenin yönetimini eline almak istemesi ve Mozilla Suite yazılımının hali hazırdaki versiyon sistemine göre yeni sürümlerinin çıkartılması istekleri üzerine devam ediyor. Ve bu projede artık Mozilla ticari markalarının kullanılmaması isteniyor. Bunun amacı, grubun planı konusunda, “Biri tarafından finanse mi ediliyor yoksa Mozilla Kurumu tarafından resmi olarak mı karar verildi?” gibi karmaşaları önlemekti.

Grubun mektubunda, “Eğer Mozilla bize SeaMonkey markasını kullanma hakkını vermek istiyorsa, bu yeni sürümleri “SeaMonkey Suite” olarak adlandırmak istiyoruz ve şimdiki versiyon numaralarını devam ettirmek istiyoruz.” denildi.

“Bizce, bununla birlikte Mozilla Kurumu, eğer bu yazılım projelerinin birine devredilmediği konusunda açıkça bir duyuru yaparsa hem endişeleri gidermiş hem de istendiği takdirde Mozilla Suite yazılımının yeni versiyonlarının çıkartılmasını sağlamış olur.”

Mozilla Kurumu başkanı Mitchell Baker, geliştirmeciler tarafından yapılan bu hareketin, açık kod (open source) sisteminin ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini söyledi.

Baker, “SeaMonkey ile ilgilenmeye devam eden bir kullanıcı ve geliştirmeci tabanı var. Geleneksel telif hakkı sisteminde bu kullanıcıların ve geliştirmecilerin hiçbir şansı olmazdı ve satıcının verdiği son versiyonu kullanmak zorunda olacak ya da istemedikleri bir güncellemeyi yükleyeceklerdi. Açık kod sisteminde ise böyle olmak zorunda değil ve Seamonkey bunun bir örneğidir.” dedi.

Sean Michael Kerner - 17-03-2005
Comments: Post a Comment

<< Home