Tuesday, May 03, 2005

Ethernet üzerinden elektirik ihtiyacını karşılayan bilgisayarlar çok yakında - POE

Taşınabilir cihazların kullanımı arttıkça buna paralel kullanım imkanları da gelişiyor. DSP Design adlı bir firma, direk ethernet bağlantısı üerinden güç ihtiyacını giderecebilen bir laptop üreterek bu alanda tamamen taşınabilirliğe büyük bir adım daha attı. Poet 6000 adlı dizüstü bilgisayar özel bileşenleri sayesinde ethernet kablosu üzerinden 12watt lık güç alarak gerekli olan enerji ihtiyacının çoğunu karşılayabiliyor.



POE (ethernet üzerinden güç) çok yeni bir teknoloji değil. Daha önce kablosuz ağ erişm cihazları ve network kameralarında kullanılmıştı, fakat ilk defa bir dizüstü bilgisayara entegre edilen devre ile bu kadar somut bir şekilde kullanılır hale geliyor. Biraz üstünde düşününce çok yaratıcı fikirler ortaya çıkıyor. Elektirik hattı derdinden tamamen arınmış ve sadece standart CAT5 ethernet kablosu ile donatılan bir ağda ne kadar pratik ve kullanışlı bir çözüm olacağı çok açık. Ayrıca ağ sistemindeki Switch yada Hub' a bağlayacağınız bir UPS (Kesintisiz güç kaynağı) ile ip üzerinden çalışan telefonlar, kablosuz ağ erişim noktası, bluetooth erişim noktası ve kamera gibi bir çok bileşeni sadece ethernet bağlantısı ile elektirikler kesilse bile çalışır durumda kullanabileceksiniz.



DSP Design, henüz Poet6000 dokunmatik ekran bilgisayarı hakkında kesin açıklamalarda bulunmadı. Yani fiyatı, sistem özellikler ve sistem bileşenleri belli değil. Fakat diğer kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, şu anda geliştirilmekte olan, POE (Ethernet üzerinden güç) teknolojisi, büyük miktarda bir ilerleme kayderek aynı kablo üzerinden 30-35Watt' lık güç sağlamayı hedefliyor. Sürekli bu değerlerde sağlanacak güç, normal bir dizüstü bilgisayarın bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek seviyede. Hatta çok düşük konfigrasyona sahip masaüstü bilgisayarları monitör hariç besleyebilecek güce sahip neredeyse. Yani hiç bir ek pile ihtiyaç duymadan sadece ağ üzerinde çalışarak hem network'e bağlanacak hemde güç ihtiyacını karşılayacak bir dizüstü bilgisayar geçek anlamda taşınabilir tabirini tam anlamıyla destekler nitelikte olacaktır.

  • Ref: Donanim Haber

  • Comments: Post a Comment

    << Home