Tuesday, May 10, 2005

Ucuz çok kullanıcılı internet ve ofis uygulamarı çözümü

İngiltere bazlı Ndiyo isimli bir şirketin geliştirmekte olduğu ve şirkete de ismini veren Ndiyo projesi, Internet kafe, okul veya benzeri bir çok kişinin Internetten veya ofis araçlarından yararlanması gereken ortamlarda maliyeti çok düşük basit sistemler kurulabilmesine olanak veriyor. Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de şu ana kadar projenin geldiği nokta hakkıda bilgi veren ve ufak bir gösterim yapan firma projeyi Newnham Research ile ortak geliştirmeye devam etmekte.

Ndiyo, ucuz bir ana makina ve ana makinaya bağlı küçük, ucuz istemcilerden oluşan bir sistem. Ana makinaya bağlanan istemciler oldukça küçük ve basitler öyleki bu istemcilerde ram, güçlü işlemciler, sabit diskler gibi donanımlar veya lisans ücreti gerektiren yazılımlar yok. İçlerinde sadece iki (2)MB ekran kartı, ağ bağlantısı için ethernet, klavye, mouse ve ekran bağlantıları bulunan istemciler 12x8x2 cm boyutlarındalar ve şu an için prototiplerin üretim maliyetleri 190$'ın altında. İleride seri üretime geçildiğinde bu maliyet dahada aşağı düşecektir.



Çalışma mantığı ise oldukça basit, istemciler ana makinaya bağlanıp kendileri için bir oturum açıyorlar ve kullandıkları uygulamalar, ana makinanın kaynaklarını kullanıyor. Ana makinada yapılan işlemin sıkıştırılmış görüntüsü istemciye yollanıyor ve istemciye sadece gönderilen bu görüntüyü işleyip ekrana aktarmak kalıyor. 100 Mbit bir ağ ortamında 20 istemciye kadar Internet erişimi ve ofis uygulamaları paylaştırılabiliyor.

Sistem ana makinada istemcilerin yönetilmesi işini Ubuntu Linux işletim sistemine yüklemiş durumda. İşletim sistemi CDsi ile birlikte OpenOffice (Microsoft Ofice benzeri açık kaynak kodlu bir yazılım), Firefox, Evolution (Microsoft Outlook benzeri bir program) ve GAIM (Anında mesajlaşma programı) gibi bir çok ücretsiz ve açık kaynak kodlu yazılım geliyor. Ayrıca sistemin çalışabilmesi için ana maknaya birde Ndiyo sürücüleri kuruluyor. İşletim sistemi direk CD üzerinden boot edilerek çalıştırılabilmekte



Gösterim için iki (2) GB ramli ve 2.2 Ghz işlemcili bir barebone PC ana makina olarak kullanılmış ve beş (5) istemci ana makinaya bağlanmış. Sistem bu şekilde ofis ve intenet uygulamalarını üzerine istemcilerde işlem yapılarak katılımcılara gösterilmiş. Ndiyo görüntüleri network kabloları üzerinden gönderme mantığı ile çalıştığından şu an için video ve hareketli görüntü gösterimi için yetersiz kalmakta. Projeyi geliştiren ekip Ndiyo'nun bu haliyle yazılım geliştiricilerin uygulama geliştirmelerine, Internet sayfalarını görüntülemeye veya ofis uygulamalarını çalıştırmak için yeterli olduğunu söylüyor. Hatta sistemin test aşamasında beş (5) kişilik bir ekip uzun bir süre Ndiyo ile oluştutulmuş sistemler üzerinde JAVA bazlı uygulamalar geliştirmişler.

Ndiyo istemcileri o kadar küçükler ki projeyi geliştiren ekip ileride monitörlerin içlerine monte edilecek istemciler ile monitörlere analog / DVI girişi yanında birde ethernet girişi ekleneceğini ve monitörünüzü ağa bağlar bağlamaz sistemden yararlanmaya başlayabileceğinizi söylüyorlar. Yer tasarrufu ve maliyet açısından oldukça yararlı bir gelişme olacaktır.



Ndiyo ekibi projenin ileriki adımlarında istemcilere USB girişi eklemek ve network üzerinden ses iletimi konuların yoğunlaşacaklarını USB girişi sayesinde kullanıcıların kişisel bilgilerini direk istemci üzerinden USB belleklere aktarabileceklerini söylüyorlar. Newnham Research, istemci maliyetlerini daha aşağı çekmek için bütün işlemleri tek chip de toplamayı hedefliyor ve çalışmalarını bu konuda yoğunlaştırmış durumda. Oyun, multimedya ve benzeri gelişmiş ihtiyaçların giderilmesi dışında daha çok hızlı görüntü ve bilgi akışı gerekmeyecek uygulamaların bir çok kişi tarafından ağ ortamında en uygun fiyatla paylaşılması üzerinde yoğunlaşmış proje son halini aldığında oldukçu düşük bir maliyetle yolcu terminalleri, restorantlar, okullar ve benzeri bir çok yerde kullanıcılara internet erişimi sunmak veya ofis işlemlerini yapmalarını sağlamak amacı ile kullanılabilir.

  • Ref: Donanim Haber

  • Comments: Post a Comment

    << Home